8.6.15

Trækort status, juni 2015

Før den store Møllegade ballon revner, kommer der lige en status på vores vigtige trækort. Der sker det fantastiske, at støtten til byens træer vælter ind (velkommen til). Siden vi sidst talte om trækortet er vi blevet endnu flere, så for at alle kan være med, følger først en lynintro til projektet. Garvede læsere springer selvfølgelig bare over.

Lynintro. 
København mangler et overblik over byens træer. Lige nu ved kommunen ikke præcis hvor mange der er, hvor de står, endsige hvor mange der fældes. Uden det overblik både byplanlægger, vejudvider og anlægsarbejder man, uden at træerne indgår i beregningerne. Det er især kritisk for vejtræerne, og her er trækortet et uundværligt redskab. Heldigvis behøver vi ikke at begynde helt forfra, vi har talt med Open Tree Map folkene i USA, der har udviklet et utroligt brugervenligt trækort (bl.a. Philly Tree Map), og vi er lige nu ved at tilpasse kortet til København. Det kan opdateres både fra computer og via en app. Trækortet er brugerdrevet og brugerbetalt, et kæmpe projekt som vi skal banke op sammen. Her er status på, hvor langt vi er nået:

Status på trækortet. 
Det er lutter glædelige nyheder: vores samarbejdspartner Danmarks Naturfredningsforening København, har sagt god for at vi samler ind gennem dem. Det sparer os for en masse skatteteknisk fnidder, så stort hurra for det.  

Kortet er baseret på de typiske amerikanske trætyper, af International Society of Arboriculture & Urban Forestry opdelt i 16 zoner, kaldet I-Tree-Zones. Opgaven er nu, at finde den der ligger os nærmest, og derpå at tilføje de mest almindelige danske trætyper. Vi får hjælp af IGN (Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning) på Københavns Universitet, der er ved at indsnævre feltet. Kortet skal ligge helt klar før vi samler ind, så vi kan tage det i brug straks, vi får det finansieret.

Kommunen har en database på ca. 38.000 træer. Dem har Søren Johannessen, selvudnævnt open geodata evangelist, hjulpet os med at læse ind på kortet (tusind tak, Søren!). Kommunens data er langt fra komplet, træerne er ikke arts- eller aldersbestemte, og mange af dem er forlængst fældede.  Hullet i midten på skærmbilledet af vores prøvekort, er Frederiksberg. Dem har vi også talt med, og fundet data på. I modsætning til København, har de fuldt overblik over og sætter endda Danmarks rekord i vejtræer, med ca. 6500 stk. De skal selvfølgelig også med på kortet.   

Den plan i Open Tree Map vi har valgt “Maple”, går kun op til 50.000 træer, efter det stiger prisen oprindeligt til knap det tredobbelte, men vi har fået dispensation til at overskride vores trækvote uden yderligere beregning.   

Tidshorisont: Vi satser på at have det tekniske klar, så vi kan begynde indsamlingen når vi har overstået folketingsvalget. Om alt klapper, er vi klar til at starte indsamlingen først i juli. 

Med et trækort er det vores håb, at kommunen lærer at tænke træerne ind i deres fremtidige projekter. Og lige så vigtigt er det, at borgerne kommer i nærkontakt med naturen. Der sker nemlig noget, når man kommer tæt på et træ, og rigtigt ser det. Det er magisk.

2 comments:

  1. Nøj hvor ser det spændende ud! Og tak for det KÆMPEarbejde I har gjort!
    Aldersbestemmelse af træerne? Håber I holder et kursus ;-)
    Jeg kan se I har fået masser af god hjælp, men man kan vel altid bruge mere -
    gad vide om det er noget Rambøll ville støtte?

    Mvh Anne Petersen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anne, mange tak for tak.

      Der bliver helt klart en gennemgang af hvordan kortet virker, før vi starter indsamling (klemmer lige en ferie ind, inden det går løs, det skal jo helst op og køre mens der stadig er blade på træerne, så de er nemmere at artsbestemme).

      I korte træk går det ud på at man sætter en prik på kortet, hvor træet er. Hvis man kender arten, angiver man den. Så måler man træet i brysthøjde, og så regner programmet selv diameteren ud. Hvis man vil kan man tage et foto af træet. Så er det registreret. Hvis du vil se hvordan kortet ser ud, så er det præcis det samme de bruger i Philadelphia: Philly Tree Map (link i indlægget forneden).

      Alle træer i kommunen skal registreres, både private og kommunale. Først og fremmest på vejene (parkerne kan altid komme bagefter), og på private ejendomme.

      Måske vil Rambøll støtte? Vi har ikke spurgt dem. Endnu. : )

      Dejligt at du fandt vores trægruppe, jo flere vi er, jo bedre.

      Delete

Onde spam robotter ingen adgang.